Ételdísz

Nagyhírű étterem, 50-es évjáratú sokat megélt, rutinos ''öregróka'' tulajdonosa (már megrendelte a rendszerünket, éppen közösen készítjük, mikor) Fogas kérdés:

- Én nyáron a tányér szélére csak dísznek paradicsomot, paprikát, stb.. rakatok. Télen mikor ez drága ''primőr''-nek számít, inkább savanyút használunk. Most ez hogy legyen? Nyárra kalkuláljuk be paradicsommal, így novemberben pedig egyenként (!) minden ételben állítgassam át, mondjuk valami savanyúra? Érdemes ezzel foglalkozni egyáltalán? ... Pedig ki kéne találni valamit, mert ha kiszámolom, hány adag megy ki mondjuk akár csak hetente is, akkor nagyon nem mindegy, hogy most akkor azt a több 10 kg-ot a vendég megkapja, vagy a személyzet megeszi, vagy kidobják, ne adj isten ellopják... Ilyenekre mondtam, látod - mikor először beszélgettünk -, hogy egy számítógéppel sose lehet egy vendéglátót ''követni''.

- Való igaz. Aki azt mondja, hogy 100 %-ra meg lehet fogni egy üzletet annak vagy nem volt még köze sose a vendéglátáshoz, vagy csak el akar adni valamit. Viszont mi sem mondjuk soha, hogy 1 dkg-ra élesen meg lehet fogni akár a burgonyát, stb... Mi csak azt mondjuk, hogy nagyságrendekkel közelebb lehet jutni a valósághoz, mint bármilyen más papíros módszerrel.

Viszont, ha most az ételdíszről beszélünk, azt speciel egészen jól ki van találva. Mikor először találkoztunk, mondtuk, hogy szerintünk a 3 legfontosabb ALAP dolog egy vendéglátós rendszernél (túl azon az alapon, hogy hát gyorsan kell működnie, és működnie kell ! ) hogy:

1.,Korrekt anyanyelvi ''impozáns'' számla a vendégnek (hisz valójában értük vagyunk, belőlük élünk, - ma már ráadásul igényük is van rá.)

2.,Pillanatra pontos kassza (ne legyen ''játéktér''...)

3.,Linkelt raktárkezelés.

- No látod ez az ételdísz pl: az egyik jó példa a linkelt raktárra. A linkelt raktár azt jelenti, hogy nem kell egyenként felvinni mindig minden áruhoz, hogy az miből is áll (mennyi liszt, tojás, stb..), ha az hasonlít valamely másik, már leírt kalkulációhoz. Pizzériában például elég a 01-es pizzába felvinni mennyi liszt, olaj, stb..., a 02-est már elég úgy, hogy az nem más mint a 01-es plusz egy kis oregano - mondjuk. A 02-es tehát átlinkel a 01-esre. Ez ezért is jó, mert ha a pizza alaptésztán akarna valaki változtatni, akkor nem kell mind az összes 37 pizzát kicsi, nagy verzióban átírogatni, elég a 01-est hisz az összes többi ebből következik.

Az ételdísz ugyanez a logika, csak annyiban bonyolódik, hogy nem az eladandó féleségek közé kell tenni, mint a 01-es pizzát, hanem a félkész termékek közé. Félkész ugye az, amit nem is veszünk, és nem is adunk el. Félkész például még a palacsintatészta. Tojást veszünk, Gundel és túrós palacsintát árulunk, de natúr tésztát? Ezért félkész. Nem vesszük, nem is adjuk el, de jó logikailag egybe kezelni, hisz a valóságban is így van. Az ételdíszt tehát igényesen meg lehet oldani egy linkelt raktárral, mely a félkészeket is támogatja. Így ősszel elég lesz egyetlen egy helyen átállítani a rendszert, hisz az összes ételed ugyan arra a félkészben levő díszre linkel rá.


PSZT! - kicsit magunk ellen

Egy ''víg kedélyű'' és mostanában kissé szórakozott ügyfelünknél havi szerviz alkalmával nézzük a raktár számolási modult - nincs-e benn linkelési, adatrögzítési hiba - és előugrik, hogy MÍNUSZ 1470 db tojás, MÍNUSZ 47 kg karaj, stb...

-Te mostanában nem szoktad beütni a vásárlásokat”
- PSZT! PSZT! Ők nem tudják... (és mutat a pincérek felé)

/ Megj.: azért szerintünk a személyzet tagjai nem olyan hülyék.../


Vissza a Címlapra - Következő Rész